Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjny makowiec

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 40 dkg
cukier 8 dkg
mleko 1/2 szklanki
masło 4 łyżki
drożdże 2 dkg
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 2 sztuki
cukier waniliowy 1 łyżka
masa
mak 40 dkg
masło 15 dkg
miód 4 łyżki
cukier 20 dkg
białko 2 sztuki
rodzynki 4 łyżki
mielone migdały 10 dkg
Skórka pomarańczowa kandyzowan 5 dkg
brandy 50 ml
wanilia 1/2 laski

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjny makowiec

Masło utrzeć z cukrem. Nie przerywając ucierania, dodać jajko i żółtka. Dodać drożdże rozpuszczone wcześniej w mleku. Powoli wsypać mąkę i cukier waniliowy. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mak zalać wrzącym mlekiem z wodą ( poł na pół) i gotować 15 minut. Ostudzić, osączyć na sitku i zemleć 3 razy. Roztopić masło, dodać miód, skórkę pomarańczową, rdzeń z laski wanilii, rodzynki i migdały. Smażyć 10 minut, ciągle mieszając. Wystudzić, połączyć z makiem, cukrem, brandy i pianą z białek. Ciasto rozwałkować na cienkie prostokąty, posmarować masą makową, zrolować, ułożyć na natłuszczonej blasze. Piec przez godzinę w temp. 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 01.01.2012 12:07
lubię ciasta z makiem
Ewelina38 25.08.2011 13:52
uwielbiam struclę makową
IKrakowianka 07.08.2011 19:57
taki jest najlepszy
Motorek 19.06.2011 18:46
smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak