Sposób przygotowania

Ugotować ryż do sushi(najpierw porządnie wypłukać pod bieżącą wodą, gotować od zimnej wody pod przykryciem w proporcjach ryż/woda 1/2, gotować na dużym ogniu do zagotowania wody następnie zredukować płomień i gotować jeszcze 10 minut, następnie wyłączyć gaz i zostawić ryż wciąż pod przykryciem na kolejne 10 minut, ryz przełożyć do miski (NIE METALOWEJ) , dodać ocet, sos sojowy i cukier, mieszać co kilka minut aż do wystudzenia). tuńczyka, mango i ogórka pokroić w długie paski. Chłodny ryż nakładać na płaty nori (na 2/3 powierzchni), po środku ryżu ułożyć łososia, awokado i ogórka, brzeg bez ryżu zwilżyć lekko wodą i zwinąć od strony ryżu za pomocą maty bambusowej. Pokroić na kawałki za pomocą ostrego noża bez ząbków. Podawać z sosem sojowym wymieszanym z odrobiną wasabi.

Spróbuj również

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Szarrikka

    Świetne zdjęcie :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !