Sposób przygotowania

10-12 godzin wcześniej dokarmić zakwas - zakwas wymieszać ze szklanką wody i szklanką mąki żytniej, wymieszać, zostawić w temp pokojowej. Mąkę pszenną wymieszać z mąką żytnią, solą, drożdżami, dodać zakwas. Dokładnie wyrabiać przez minimum 5 minut (najlepiej mikserem z hakami). Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok 1,5 godz. Po tym czasie wymieszać, odłożyć zakwas na następne pieczenie. Dodać ziarna, wymieszać, rozłożyć do foremek ( mi wychodzą 2 duże keksówki). Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 minut. Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury, włożyć blaszki, piec 10-15 minut (grzanie górne i dolne) do zrumienienia, następnie zmniejszyćtemp do 170-180 st i piec 45 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, wytrząsnąć chleb z foremek, posmarowaćdwukrotnie każdy bochenek wrzątkiem - aby skórka z góry nie była bardzo twarda. Odstawić na kratkę do ostygnięcia.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    lolek09

    nie ma nic lepszego niż domowy chlebek
  • 0
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    Super jest taki chlebuś!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Zoso

    domowy chleb jest super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !