Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bigos..

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wędzony boczek 15 dag
mięso wieprzowe 15 dag
mięso wołowe 15 dag
kiełbasa zwyczajna 15 dag
cebula 2 sztuki
słonina 5 dag
przecier pomidorowy 1 puszeczka
grzyby suszone 1 garść
sól
pieprz
ziele angielskie kilka ziaren
powidła śliwkowe 2 łyżki
kapusta kiszona 1kg

Przepis i sposób przygotowania na: bigos..

Kapustę zalać niewielką ilością wody, pokroić drobno boczek i gotować razem z kapustą. Wołowinę i wieprzowinę pokroić w paseczki, obsmażyć na patelni. Posiekać cebulę, dodać do mięsa, podlać małą ilością wody, poddusić. Grzyby ugotować w małej ilości wody i pokroić na paseczki. Uduszone mięso, pokrojoną w cienkie plasterki kiełbasę i grzyby wraz z wywarem dodać do kapusty i gotować na słabym ogniu około godziny. Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy; powidła śliwkowe, przyprawić i dodać ziele angielskie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eduszo
eduszo 06.01.2011 11:03
Nie ma to jak polski bigos.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak