Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Postniczki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
śmietana gęsta 1/2 szkl.
jaja 100 g
drożdże 30 g
cebula 150 g
smalec 100 g
grzyby suszone 50 g
pieprz
mak 30 g
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Postniczki

ciasto
Mąkę przesiać na stolnicę, uformować kopczyk a na środku dołek. Dodać gęstą śmietanę, rozkruszone drożdże, szczyptę soli, wybić jajko następnie połączyć składniki i dokładnie wyrobić ciasto. Chwilę pozostawić do odpoczynku na stolnicy.

Farsz
Grzyby namoczyć, ugotować,drobno pokroić. Cebulę obrać rozdrobnić w kostkę i zeszklić na smalcu , połączyć z grzybami , doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkować w prostokąt grubości 3 mm. Na cieście równomiernie rozsmarować przygotowany farsz, zwinąć w rulon. Kroić postniczki na grubość 4 cm. Układać na natłuszczoną formę. Powierzchnię posmarować rozbitym jajkiem, posypać makiem, piec w temp. 180 C na złoty kolor. Podawać do czerwonego barszczu .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

owca441 25.07.2012 22:27
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak