Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotowane i starte na drobnej tarce łączymy ze sobą ,dodajemy make ziemniaczana ,jajko i doprawiamy szczyptą soli .
Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach przesmażamy z cebulą na oleju .Studzimy ,dodajemy bułkę tartą i doprawiamy pieprzem do smaku.
Na ciasto z ziemniak~ów nakładamy łyżeczkę farszu z pieczarek i kształtujemy w podłużne ruloniki .
Dla lepszego sklejania moczymy ręce w wodzie .
Wtedy masa nie będzie nam się tak lepic do rąk.
Wrzucamy gotowe goły na wrzącą osoloną wodę i gotujemy 12 minut od wypłynięcia na powierzchnie wody.
Podajemy z keczupem lub z roztopionym masełkiem.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    ziemniaczki + pieczarki = świetny obiadek, coś wspaniałego!
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    takie regionalne kartacze czy to zupełnie coś innego?
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Też pierwszy raz spotykam się z tą nazwą.
  • 3
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    to z kieleckiego
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    MAŁY

    dobre
  • 1
    original
    Opublikowano

    edyta44

    super
  • 3
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    Misiek wcinał tylko mu się uszy trzęsły...
  • 1
    original
    Opublikowano

    Mirka-Ludomila

    ciekawe:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    Fajne kluchy:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wacław

    fajna nazwa i fajny przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    Justa32

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Fajny przepis, wyglądają apetycznie.
  • 0
    original
    Opublikowano

    emeslive

    Polskie klasyczne danie, coś wspaniałego!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Beatris

    Intrygująca nazwa, a przepis ciekawy.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Motorek

    pyszniutkie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !