Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TORT MAKOWO-KAWOWY

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3/4 szkl
cukier 3/4 szkl
jajko 5 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 2/3 szkl
jajko 3 szt
kawa rozpuszczalna 2 łyżki
spirytus 1 łyżka
Biszkopty 1 łyżka
Biszkopt makowy 3/4 szkl
maku 3/4 szkl
Krem: 30 dag
masło 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: TORT MAKOWO-KAWOWY

Suchy mak wymieszać z mąką, biszkoptami, proszkiem do pieczenia i polową cukru.
Ubić pianę z białek, dodać pozostały cukier, wymieszać z roztrzepanymi żółtkami, delikatnie mieszając wsypywać porcjami mąkę z makiem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec 30-40 minut.
KREM:
Kawę rozpuścić w dwóch łyzkach wody, wymieszać ze spirytusem, jajka na krem bić na parze, ostudzić, masło utrzeć na puch, dodawać na przemian po łyżce masy jajecznej i kawy.
Biszkopt przekroić na trzy placki, nasączyć ponczem, przełożyć kremem i udekorować

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak