Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karczek z grilla

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karczek wieprzowy 70 dag
ocet winny 100 - 125 ml
sól 1 czubata łyżeczka
ziele angielskie 1-2 ziarenka
przyprawa na grilla do mięs 2-3 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 1-2 szt
oliwa 125 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Karczek z grilla

Karczek wieprzowy umyć, osuszyć.
Pokroić w cienkie plastry, ułożyć w dużym garnku.
Zrobić marynatę z zimnej przegotowanej wody, 100 ml octu winnego, soli, ziela angielskiego i liści laurowych oraz oleju.
Zalać mięso.
Zostawić na noc w lodówce.
Przed smażeniem wyjąć z marynaty i wytrzeć ręcznikami do sucha, posypać przyprawą grillową do mięs.
Ewentualnie użyć gotowej marynaty do karczku na grilla - marynowanie trwa krócej od 2 do 3 godzin.
Rozpalić grill i smażyć z każdej strony po 10 minut na ostrym „ogniu”, a w czasie grillowania mięso można polewać piwem.


Ot, takie mięsko wieprzowe trochę okopcone, trochę upieczone a na dodatek potraktowane piwem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 10.05.2011 11:12
tak ciepło że już można grillować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak