Sposób przygotowania

Farsz: kapustę przemyć, aby nie była kwaśna, włożyć ją do garnka, a do niej namoczone pokrojone grzyby, wszystko zalać wodą, w której moczyły się z grzyby. Posolić i dusić na małym ogniu ok. 30 min. Następnie podsmażyć na oleju cebulkę pokrojoną w kostkę i wrzucić do kapusty z grzybami. dusić następne 10 minut.
Ciasto: jajka ubić, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, trochę posolić. Do maki dodać ubite jajka, wlewając po troszku wodę. Ciasto zagnieść. Wyłożyć na stolnicę, trochę wyrobić, a potem pokroić na kilka mniejszych części. Po kolei każdą rozwałkować. Szklanką wykroić kółeczka, do każdego wkładając łyżeczkę farszu.Każdy pierog starannie zakleić i wrzucać do wrzącej wody. Gotować dopóki nie wypłyną na górę, jeszcze 3 min i wyciągnąć na talerz.
Na patelni na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pokrojoną cebulę i wrzucić do niej pierożki. Można też posypać do smaku pieprzem.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Karolcia12

    pysznie wyglądają
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    jolaxa1

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !