Sposób przygotowania

Oddzielić żółtka jaj od białek.
Dodać do białek 4 łyżki zimnej wody i ubić mikserem na bardzo sztywną pianę.
Nadal ubijając, wsypać stopniowo cukier.
Przestawić mikser na najniższe obroty i dodać pojedynczo żółtka, a następnie mieszankę z mąki pszennej, proszku do pieczenia i mąki ziemniaczanej, masło i jogurt.
Ciasto rozsmarować na głębokiej blasze (26 x 32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i ułożyć na nim wydrylowane połówki śliwek.
Wstawić do nagrzanego piekarnika piekarnik elektryczny - 200-225 stopni C, - z obiegiem powietrza - 180 °C, - gazowy - stopień 3-4.
Pieczemy ok. 30 minut.
Po ostudzeniu powierzchnię ciasta smarujemy bezbarwną glazurą i ew. możemy posypać skórką startą z cytryny lub limetki.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !