Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Prażuchy

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1.5 kg
mąka pszenna 1 szklanka
sól 1 łyżeczka
boczek 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Prażuchy

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, około 5 min przed końcem gotowania, dosypać do garnka mąkę, przykryć i gotować do miękkości.
Miękkie ziemniaki odcedzić dokładnie z wody i potłuc najlepiej drewnianą pałką. Ubijamy tak długo aż masa będzie gładka i pałka będzie się łatwo odklejała od ziemniaków.
Boczek kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni.
Łyżką maczaną w tłuszczu kładziemy z ziemniaków malutkie kluski, polewamy tłuszczem i podajemy z kwaśną surówka lub kiszonym ogórkiem, albo tak jak lubi mój mąż z mlekiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 22.05.2013 22:45
oj dawno jadłam, pyszności
Sarenka 12.09.2011 08:34
Z ta nazwa spotykam sie po raz pierwszy...
ewelinapac 01.02.2011 08:54
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak