Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki marchewkowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchew 38 dag
mąka 40 dag
sól 2 łyżeczki
mleko 125 ml
oliwa 1 łyżka
mąka razowa 15 dag
jajko
drożdże suche 1 op
cebula dymka ze szczypiorkiem 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki marchewkowe

Drobno posiekać 250 g marchewki, a resztę grubo zetrzeć. Odłożyć utartą marchewkę, a posiekaną gotować 12-14 minut w minimalnej ilości wrzątku, aż będzie miękka. Odlać i utrzeć na purée w mikserze albo utłuc. Przełożyć do sitka i wycisnąć jak najwięcej płynu, ale nie przecierać marchewki przez sitko.
Wymieszać mąkę, sól i drożdże. Podgrzać lekko mleko wymieszane ze 125 ml wody. W dużej misce wymieszać purée marchewkowe, mleko z wodą i oliwę. Dodać mąkę z drożdżami i wyrobić bardzo miękkie ciasto. Stopniowo dodawać mąkę razową. Wyrobić starannie miękkie ciasto i uformować z niego kulę.Zagniatać ciasto na lekko poprószonej mąką stolnicy 10 minut, aż zrobi się jednolite, lecz wciąż będzie miękkie i nieco wilgotne. Lekko nasmarować oliwą dużą miskę i przełożyć do niej ciasto. Przykryć folią spożywczą i umieścić w ciepłym miejscu, by ciasto wyrosło i dwukrotnie powiększyło swoją objętość - potrwa to około 2 godzin.Nasmarować 2 głębokie okrągłe blachy o średnicy 20 cm i wyłożyć ich dna nasmarowanym papierem do pieczenia. Zagniatać ciasto ponownie przez 2 minuty, trochę rozpłaszczyć. Posypać utartą marchewką i dymką, a potem zagniatać, aż warzywa wymieszają się z ciastem. Jeśli zrobi się zbyt miękkie, należy poprószyć je odrobiną mąki i zagniatać, aż cała wymiesza się z ciastem.Przekroić ciasto na połówki, a każdą z nich na 8 równych części. Ugnieść z nich kulki i ułożyć je w przygotowanych blachach, po jednej w środku, a pozostałe dookoła. Przykryć czystą ściereczką (folia spożywcza może przylepić się do ciasta) i odstawić do wyrośnięcia na godzinę, aż kulki dwukrotnie zwiększą objętość.Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Posmarować bułeczki odrobiną rozmąconego jajka. Piec około 30 minut, aż się przyrumienią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata113 03.01.2011 08:11
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak