Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort kawowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 12 szt
mąka ziemniaczana 10 dag
mąka tortowa 10 dag
cukier puder 40 dag
cukier waniliowy 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
cukier kryształ 3 łyżki
masło 35 dag
tłuszcz do formy
kawa 3 (mielona)

Przepis i sposób przygotowania na: Tort kawowy

10 żółtek i cukier puder utrzeć do białości. Białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy, wymieszać. Następnie dodać pianę z białek i delikatnie przemieszać. Tortownicę wyłożyć pergaminem, wysmarować tłuszczem. Ciasto wlać do formy i piec w temp 180 stopni około 50 minut. Po wystudzeniu ciasto przekroić na 3 części. Do pozostałych 2 jajek dodać cukier kryształ i ubijać na parze do białości. Gdy ubite, zdjąć z garnka i ubijać do ostudzenia. Masło ucierać dodając stopniowo ubite jajka, pod koniec dodać kawę , wymieszać. Przełożyć tort, przybrać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 17.12.2013 07:31
bardzo fajny
gusia1000 24.02.2013 02:18
Dobra słodkość.
Grażyna13 01.11.2012 21:51
Podoba mi się :)
Motorek 13.10.2012 09:06
bardzo smaczny
Angelika10 14.07.2012 00:32
Uwielbiam
adam1f 18.02.2012 01:49
dobry
Ada-Gaba 31.01.2012 06:56
?wietny przepis
kuklik 15.12.2011 20:31
rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak