Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe ze skórką pomarańczową

2.0
(8)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże świeże 8 dag
mąka tortowa 3 szklanki
margaryna 1/3 kostki
cukier puder 1/3 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
jajko 3 sztuki
mleko ciepłe 1 szklanka

Kruszonka:

margaryna 1/2 kostki
cukier puder 1/2 szklanki
mąka krupczatka 2/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe ze skórką pomarańczową

1. Drożdże rozkruszyć do miski, posypać 1-2 łyżkami cukru zwykłego, zalać szklanką ciepłego mleka (nie gorącego). Przykryć ściereczką miskę i odstawić na około 20-30 minut, aby drożdże wyrosły.

2. Następnie przesiać mąkę, dodać jajka, cukier waniliowy, cukier puder, margarynę i mieszać aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od palców.

3. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 45 minut, przykryć ściereczką.

4. Skórkę pomarańczową (najlepsza domowej roboty) podsmażyć na patelni. Wystudzić i dodać do ciasta.

5. Wyłożyć ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

6. Z podanych składników zagnieść kruszonkę.

7. Posypać ciasto kruszoną i piec w temperaturze 180 stopni od 40 minut do 60 minut. Jak boki zaczną odchodzić od formy wyjąć, podawać ciepłą z mlekiem lub na zimno do kawy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ElizaT 21.07.2012 11:43
dobre
Krzysztof42 04.11.2011 15:36
o jej

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak