Sposób przygotowania

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Boczek kroimy w plasterki, kładziemy na rozgrzaną patelnię bez oleju i wytapiamy tłuszcz na małym ogniu. Lekko solimy. Wytopiony boczek przekładamy do czystej miseczki, a na pozostałym tłuszczu rumienimy cebulę. Jeśli patelnia jest mniejsza to cebulkę możemy usmażyć na dwa razy, aby była ładnie wysuszona. Gdy już wszystko mamy w dużej misce układamy taką niby warstwę z pokrojonych w ćwiartki ziemniaczków, posypujemy delikatnie solą, wykładamy boczek i cebulkę. Następnie kolejna warstwa, aż skończą się nam składniki. Na końcu całość jeszcze delikatnie mieszamy i wstawiamy do lekko nagrzanego pieca (można też do piekarnika). Trzymamy 20-30 minut. Ziemniaczki muszą być gorące, ale nie powinno być oznak przypieczenia.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    uwielbiam różne rzeczy na boczku
  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smaczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    uwielbiam boczek, a takie ziemniaczki to coś ekstra
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    extra ziemniaczki!:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    pyszne :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    iknkirke

    mniam
  • 2
    original
    Opublikowano

    Mirka-Ludomila

    pyszne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !