Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie zapiekane z ziemniakami i grzybami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
grzyby suszone 2 dag
smalec 5 dag
jajko 1 szt
śmietana 2 łyżki
cebula 1 szt
szczypiorek usiekany 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
filety śledziowe 10 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie zapiekane z ziemniakami i grzybami

Filety śledziowe wymoczyć w wodzie, następnie pokroić w paski. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w plastry. Posiekana cebule podsmażyć na tłuszczu. Grzyby zamoczyć na kilka godzin w małej ilości wody, ugotować, odcedzić do garnuszka i pokroić w paski. Grzyby, cebule i śledzie wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i układać warstwę ziemniaków na przemian ze śledziami. Śmietanę rozmieszać z jajkiem i wywarem grzybowym, zalać ziemniaki i zapiec w piekarniku. Gotową potrawę posypać szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 05.12.2011 07:30
ciekawy pomysł
mehia 12.04.2011 18:28
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak