Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kruche z jabłkami pod pianką

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 400 g
cukier 150 g
jajko 3 sztuki
margaryna 250 dag
śmietana 3-4 łyżki
sól do smaku
wiórki kokosowe 0,5 opakowania
cukier puder 1/2 szklanki
jabłko 1 smażone

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kruche z jabłkami pod pianką

Mąkę przesiać z cukrem, dodać margarynę pokrojoną w kawałki. Dodać żółtka, śmietanę oraz szczyptę soli. Ciasto zagnieść i zawinąć w folię aluminiową i wstawić na ok godzinę do lodówki. Rozwałkuj i wsadź do formy, ponakłuwaj widelcem. Pozostawić sobie troszkę ciasta na posypkę. Piec w temp. 200\'C ok 20-25min. PO wyjęciu posmaruj ciasto smażonymi jabłkami ( może być konfitura) i nałóż pianę z białek - białka ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier puder. Na pianę trzemy na grubej tarce pozostałe ciasto tworząc posypkę. Piec jeszcze ok 10 min. Posypać kokosem. Smacznego !!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zbigniew1975 20.10.2013 22:24
mniam pycha
Seba 08.08.2013 09:15
Fantastyczne ciasto.
Łukasz15 13.05.2013 22:24
Palce lizać
RenataZ-et 07.01.2013 21:51
bardzo lubię takie ciasta :)
IKrakowianka 05.03.2012 20:02
świetne ciacho
Kas2 27.01.2012 12:23
palce liza?!
Krzysztof42 03.11.2011 16:01
uwielbiam
Mysiunia 29.12.2010 17:12
fajne;)
kasiurek 07.12.2010 09:15
ciasto wygląda extra:)
annamariakowalczyk3 13.09.2010 08:56
mniam..
IlonaAlbertos 28.06.2010 00:04
Super przepis, ciasto wygląda smakowicie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak