Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Pani Walewskiej

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 20 dkg
cukier puder 20 dkg
migdały 20 dkg
czekolada 15 dkg
jajko 10 sztuk
likier maraschino 20 ml
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat
Krem:
masło 1 kostka
jajko 3 sztuki
cukier 1 szklanka
polewa czekoladowa

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Pani Walewskiej

Migdały sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, zetrzeć. Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodając kolejno żółtka. Połączyć z migdałami, roztopioną czekaladą i likierem. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części i kolejno upiec w średnio nagrzanym piekarniku, w tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Po upieczeniu wystudzić. Przygotować krem: utrzeć masło, jajka ubić na parze z cukrem, wystudzić i połączyć je z masłem. Ciasto przełożyć kremem, polać polewą i dowolnie udekorować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona51
Iwona51 13.11.2011 11:18
super
Agnik 27.10.2011 17:39
pycha
Seba 26.10.2011 10:06
smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak