Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Buraczki czerwone z jabłkami i wiśniami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki czerwone 3 kg
wiśnie 25 dkg
cukier 15 dkg
ocet 3/4 szklanki
sok wiśniowy 300 ml
Goździki całe Prymat 10 sztuk
Cynamon cały Prymat 1 kawałek
sól 1 łyżka
chrzan 1 korzeń
jabłko kwaśne kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Buraczki czerwone z jabłkami i wiśniami

Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować, ułożyć w naczyniu, posypać połową przygotowanego cukru i odstawić na kilkanaście minut. Buraczki umyć dokładnie i w całości ugotować. Po wystudzeniu obrać i pokroić w słupki, wrzucić do rondla, a następnie pomieszać z buraczkami i wiśniami. Korzeń chrzanu oczyścić i pokroić w drobne wiórki.
Zagotować wodę z dodatkiem octu, cukru i pozostałych przypraw. Wszystko razem gotować pod przykryciem około 10 minut. Dodać chrzan, sok z wiśni i gotowac jeszcze około 5 minut.
Buraczki zalać marynatą i dokłądnie wymieszać. Przełożyć do słoików, ugnieść, zakręcić i pasteryzować około 15 minut. Odstawić w chłodne i zaciemnione miejsce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 13.10.2011 23:48
bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak