Sposób przygotowania

Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować, ułożyć w naczyniu, posypać połową przygotowanego cukru i odstawić na kilkanaście minut. Buraczki umyć dokładnie i w całości ugotować. Po wystudzeniu obrać i pokroić w słupki, wrzucić do rondla, a następnie pomieszać z buraczkami i wiśniami. Korzeń chrzanu oczyścić i pokroić w drobne wiórki.
Zagotować wodę z dodatkiem octu, cukru i pozostałych przypraw. Wszystko razem gotować pod przykryciem około 10 minut. Dodać chrzan, sok z wiśni i gotowac jeszcze około 5 minut.
Buraczki zalać marynatą i dokłądnie wymieszać. Przełożyć do słoików, ugnieść, zakręcić i pasteryzować około 15 minut. Odstawić w chłodne i zaciemnione miejsce.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !