Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto w kratkę

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 3 szt
jajko 1 szt
cukier puder 25 dag
masło 25 dag
mąka 60 dag
śmietana 4 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
aromat rumowy 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
cukier 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto w kratkę

Żółtka, całe jajko i cukier puder utrzeć do białości. W oddzielnym naczyniu utrzeć masło, śmietanę, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i aromat, wyrobić ciasto i podzielić na dwie części. Do jednej połowy ciasta dodać kakao i łyżkę cukru, wymieszać. Rozwałkować oba ciasta, ciąć na paski i układać na przemian na przygotowanej blaszce. Na wyłożoną jedną warstwę ciasta nałożyć 1/3 utartych żółtek z cukrem pudrem. W ten sposób układać 3 warstwy ciasta. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 20.02.2013 20:08
hehe...zakręcony przepis , ciekawie musi wyglądać w przekroju to ciasto...
Katarzyna59 13.02.2013 19:59
fajne
Angelika10 21.12.2011 00:35
pycha
Iwona51
Iwona51 02.12.2011 08:45
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak