Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi leniwe z ziemniakami

5.0
(151)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 0,5 kg
mąka 10 dag
jajko 1 szt
masło 5 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
sól do smaku
twaróg 25 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi leniwe z ziemniakami

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ostudzone przemleć przez maszynkę razem z twarogiem, dodać mąkę oraz jajka, dokładnie wyrobić. Na stolnicy z ciasta formować wałki, spłaszczyć je nożem i kroić na skośne kluski. Natychmiast gotować we wrzącej, osolonej wodzie. Gdy wypłyną wyjmować ostrożnie z łyżką cedzakową. Podawać polane masłem ze zrumienioną bułką tartą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

[email protected] 09.12.2023 12:53
latwe szybkie i smakowite !
Kinga 02.11.2022 14:46
Super przepis, jedynie co to polecam przeciskać ciepłe ziemniaki jest o wiele łatwiej ;)
Klara 26.10.2022 13:30
Świetny przepis ! Nie jestem osobą której często w kuchni coś wychodzi, ale te leniwce wyszły przepyszne za pierwszym razem. Ja dodałam troszkę mąki ziemniaczanej dodatkowo
Krycha65 03.11.2016 17:50
Prosty, fajny przepis, ja dodaje jeszcze trochę mąki ziemniaczanej
IlonaAlbertos 13.12.2013 21:55
Apetyczne :)
Alex_M 22.11.2013 13:52
też czasem takie robię :)
Bernadeta 29.09.2013 14:08
pyszne piergi
ilka_86 04.04.2012 17:55
proste i smaczne
Motorek 29.02.2012 09:39
smaczne
Seba 28.02.2012 12:11
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak