Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik czekoladowy pachnący pomarańczami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło stopione 7 dag
herbatniki 12 pełnoziarniste
migdały siekane 4 (zrumienione)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik czekoladowy pachnący pomarańczami

Ciastka kruszymy lub mielimy na proszek blenderem, dodajemy migdały i stopione masło oraz łyżkę brązowego cukru. Układamy w foremce o średnicy 20 cm wyłożonej papierem, schładzamy.
Ponadto na masę serową:
500 g Philadelphii, można również użyć twarożku śmietankowego
115 g brązowego cukru
125 g gorzkiej czekolady
2 jaja
125 ml kremówki
otarta skórka z jednej pomarańczy

Ser miksujemy z cukrem na gładko, dodajemy czekoladę, stopioną na parze i ostudzoną, jaja, kremówkę i skórkę pomarańczową. Dokładnie miksujemy. Masa powinna być gładka i jednolita. Wylewamy na schłodzony spód.
Pieczemy w 160 stopniach przez około 1,5 godziny (z twarogiem innym niż Philadelphia - krócej, około 1h 10 min).
Ostudzić, włożyć na kilka godzin do lodówki, udekorować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak