Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkie wianuszki

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 i 2\\3 szkl
cukier 1 szkl
margaryna 1 szt
żółtko jajek 3 szt
rum 3 łyzki
kakao 1 łyzka
cynamon 1\\2 łyzeczki
masa marcepanowa 10 dag
tłuszcz

Przepis i sposób przygotowania na: Słodkie wianuszki

Mąkę wymieszać z cukrem, dodać startą na tarce zimną margarynę, żółtko i rum. Zagnieść ciasto. Następnie ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać cynamon, kakao i goździki, do drugiej części masę marcepanową. Odłożyć do lodówki na 30 minut. Ciasta podzielić na równe kawałki (wyjdzie około 70). Z każdego kawałka uformować cienki wałeczek długości około 15 cm. Zwijać po jednym jasnym i po jednym ciemnym wałeczku, tak aby powstał wianuszek. Układać na wyłożonej pergaminem blasze. Żółtka rozmącić z łyżką wody i posmarować ciastka.
Piec 20 min w nagrzanym do 200°C piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marta0906 17.01.2011 16:18
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak