Sposób przygotowania

Mąkę wymieszać z cukrem, dodać startą na tarce zimną margarynę, żółtko i rum. Zagnieść ciasto. Następnie ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać cynamon, kakao i goździki, do drugiej części masę marcepanową. Odłożyć do lodówki na 30 minut. Ciasta podzielić na równe kawałki (wyjdzie około 70). Z każdego kawałka uformować cienki wałeczek długości około 15 cm. Zwijać po jednym jasnym i po jednym ciemnym wałeczku, tak aby powstał wianuszek. Układać na wyłożonej pergaminem blasze. Żółtka rozmącić z łyżką wody i posmarować ciastka.
Piec 20 min w nagrzanym do 200°C piekarniku.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    marta0906

    ciekawy przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !