Sposób przygotowania

W podanych składników zagnieść ciasto. Do przesianej mąki zetrzeć margarynę, dodać żółtka, cukier, śmietanę i olejek. Szybko zagnieść ciasto. Można schłodzić kilka godzin, wtedy ciasteczka będą lepsze w smaku.

Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Wykrawamy foremkami ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Te które mają być z posypką smarujemy jajkiem i posypujemy orzechami lub kokosem wymieszanym z cukrem waniliowym. Niektóre dekorujemy przed pieczeniem płatkami migdałowymi. Tak jak ja to zrobiłam, na kształt kwiatuszka ułożyłam płatki. Resztę ciastek nie smarujemy niczym. Pieczemy na złoty kolor przez 20-30 minut. Wystudzone dekorujemy lukrem i czekoladą. Te z płatkami migdałowymi konfiturami . Moje niektóre ciasteczka po zanurzeniu w czekoladzie posypałam kokosem. Zwłaszcza serduszka.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !