Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka różne

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
margaryna palma 1 kostka
cukier puder 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
olejek rumowy
żółtko jajek 3 sztuki
czekolada
migdały
kokos

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka różne

W podanych składników zagnieść ciasto. Do przesianej mąki zetrzeć margarynę, dodać żółtka, cukier, śmietanę i olejek. Szybko zagnieść ciasto. Można schłodzić kilka godzin, wtedy ciasteczka będą lepsze w smaku.

Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Wykrawamy foremkami ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Te które mają być z posypką smarujemy jajkiem i posypujemy orzechami lub kokosem wymieszanym z cukrem waniliowym. Niektóre dekorujemy przed pieczeniem płatkami migdałowymi. Tak jak ja to zrobiłam, na kształt kwiatuszka ułożyłam płatki. Resztę ciastek nie smarujemy niczym. Pieczemy na złoty kolor przez 20-30 minut. Wystudzone dekorujemy lukrem i czekoladą. Te z płatkami migdałowymi konfiturami . Moje niektóre ciasteczka po zanurzeniu w czekoladzie posypałam kokosem. Zwłaszcza serduszka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak