Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukiniowe łódeczki z kuskusem na pomidorach

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

średnie cukinie 2
ząbki czosnku 6
oregano 1 1/2 łyzki
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Cukiniowe łódeczki z kuskusem na pomidorach

- Kuskus zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 5 minut, rozdrabniamy widelcem
- Cukinie myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż. Łyżeczką wydrążamy miąższ, który siekamy i podsmażamy na oliwie z oliwek extra vergine razem z posiekanym czosnkiem 5 minut. Następnie dodajemy obranego ze skórki i posiekanego pomidora. Dusimy 2 minut, doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Kuskus mieszamy z masą cukiniowo-pomidorową.
- Wydrążone cukinie napełniamy farszem. Dekorujemy plastrami sera mozzarella. Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy szklanką zimnej wody. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut, 180 stopni Celcjusza.
- Na łyżce z oliwy podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy pomidory z puszki oraz przyprawy, mieszamy i dusimy, aż sos zgęstnieje.

Podajemy ciepłe, na pomidorowym sosie.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata77 20.07.2011 08:29
ooo cukinia, uwielbiam i fajny przepis
Ewelina45 24.10.2010 18:37
pycha
ana00 18.10.2010 14:34
Pięknie to wygląda ;) głosik
etka 15.09.2010 15:41
z kuskusem nigdy nie robiłam, ciekawy pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak