Sposób przygotowania

- Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopnii Celcjusza, przygotowujemy ciasto; na stolnicę wysypujemy mąkę oraz sól, robimy wgłębienie do którego wlewamy żółtko oraz pokrojone w mniejsze kawałki masło. Szybko wyrabiamy ciasto, a następnie wkładamy do lodówki na 30 minut.
- Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy na stolnicy uprzednio posypanej mąką. Na wysmarowanych masłem foremkach starannie układamy ciasto. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy na złoto przez 15-20 minut. Łatwo sprawdzić czy ciasto jest gotowe, nakłuwając drewniany patyczek (wykałaczki) w sam środek ciasta, jeżeli po wyjęciu patyczek jest suchy - gotowe.
- W międzyczasie przygotowujemy nadzienie: Na oliwie z oliwek podsmażamy obraną i posiekaną cebulę, wrzucamy umyte i pokrojone w kostkę pieczarki, aż woda odparuje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz startą gałką muszkatołową. Farsz wzbogacamy startym parmezanem (200g)
- Gdy ciasto na tartaletki jest już gotowe wypełniamy każdą z foremek porcją farszu, ale nie po same brzegi.
- Przygotowujemy masę z jajek, śmietanki do gotowania i sera, roztrzepujemy jajko i dodajemy pokruszony parmezan i śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem, gdy zaistnieje potrzeba.
- Masą jajeczno - serowo-śmietankową polewamy tartaletki, uważając by nie było jej zbyt wiele - wtedy wyleje się poza foremkę.
- Tak przygotowane ciasto pieczemy jeszcze w piekarniku przez 15 minut - aż ser się ładnie roztopi- w temperaturze 180 stopnii Celcjusza.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mehia

    apetyczne :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    etka

    suuuuper
  • 0
    original
    Opublikowano

    aranka

    oj pycha!
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewasylwia

    ale pyszności prezentujesz
  • 0
    original
    Opublikowano

    Kate131

    pychaaaa
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    iknkirke

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !