Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini pierożki pod pierzynką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 350g
masło 2 łyżki
żółtko jajek 2
sól 1/2 łyżeczki
grzyby suszone 100g
cebula 2
woda 1/2 szklanki (ciepła)
kapusta kiszona ok 450g

Przepis i sposób przygotowania na: Mini pierożki pod pierzynką

Farsz:kapustę poszatkować na drobne kawałki, zalać wodą i dusić ok pół h. Tak samo zalać grzyby i moczyć a następnie ugotować je w tej samej wodzie,odcedzić, drobno pokroić i dodać do kapusty.Wszystko dusić ok 15min i dodać zeszkloną cebulę. Farsz odsączyć, doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą uniwersalną.
Ciasto: Mąkę przesiać z solą,dodać wystudzone stopione masło,żółtka i wodę. Zagnieść ciasto, schować w ciepłe miejsce na 20min. Rozwałkować i wycinać małe kółka (kieliszkiem lub podstawką do jajka). Napełniać farszem, sklejać i dociskać brzegi widelcem. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować ok 4 min od czasu gdy wypłyną. W tym czasie zeszklić cebulę. Pierogi osączyć z wody i podawać po cebulową pierzynką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mati13 27.03.2011 20:28
mm na pewno by mi smakowało
polly66 02.01.2011 12:29
w składnikach; + vegeta (nie wiem czemu nie dało się wpisać)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak