Sposób przygotowania

Mąkę przesiać przez sito, zrobić w środku dołek. Wrzucić do środka rozkruszone drożdże, dodać wodę, cukier, jajka, masło lub margarynę i zarobić ciasto.
W międzyczasie przygotować masę makową. Namoczony dzień wcześniej mak wypłukać, zalać wrzącą wodą lub mlekiem i trzymać na ogniu tak długo, aż da się go rozetrzeć w palcach. Odcedzić przez gęste sito, starannie osączyć, zmielić 3 razy przez maszynkę.
Utrzeć mikserem żółtka z cukrem, dodać miękką margarynę. Mak dodać do masy jajecznej, wmieszać, dodać powidła, miód i połączyć z ubitą pianą z białek.
Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część grubo rozwałkować, podsypując grubo mąką, żeby się nie przykleiło. Nałożyć masę makową, zwinąć ciasto, włożyć do kek sówki, zawinąć w papier do pieczenia. Pozostawić trochę luzu między ciastem a papierem.
Piec ok 30-40 minut w 160 – 180 stopni (ja piekę zawsze w termoobiegu, więc w tej niższej temperaturze). Po wystygnięciu polukrować.
Makprzepisu mojej mamy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    dobre

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !