Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser piernikowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód 2 łyzki
pierniczki 7 sztuk
cukier waniliowy 1 opakowanie
pomarańcze 1 sztuka
kremówka 500 ml
serek śmietankowy 500 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Deser piernikowy

Śmietankę kremówkę schłodzić razem z naczyniem w którym będziemy ubijać. Chodzi o to by i śmietanka i naczynie miały taką samą temperaturę. Wtedy ładnie nam się ubije. Przed ubijaniem śmietankę wymieszać z cukrem waniliowym i ubić na sztywno. Pokrojoną czekoladę oraz pokruszone pierniczki wymieszać z serkiem. Ja użyłam serka z Biedronki, ten w wiadereczku z Zielonej Łąki. Ma odpowiednią do tego przepisu konsystencję i dobry smak. W oryginalnym przepisie jest twaróg, ale ja wolałam serek. Następnie do serka dodać miód, wymieszać i połączyć z ubitą na sztywno śmietanką. W przepisie nie ma dodatkowego cukru. Tylko tyle ile zawiera serek, miód i cukier waniliowy. Deser nie jest zbyt słodki więc jeśli ktoś lubi słokie desery nalezy dodać 3 łyżki cukru pudru. Masę przełożyć do filiżanek lub foremek do babeczek wyłożonych folią spożywczą. Ułatwi to potem wyciągniecie deseru. Tak przygotowane foremki wstawiamy do zamrażalnika na 6 godzin. Gotowe ozdabiamy według własnego uznania i wyobraźni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 02.01.2011 10:36
Zgadzam się:) bardzo ciekawy przepis.
Małgorzata113 02.01.2011 09:35
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak