Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kompot z suszonych gruszek

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszki 3 garście
Goździki całe Prymat 2
cynamon 1/2 laski

Przepis i sposób przygotowania na: Kompot z suszonych gruszek

Gruszki zalewamy zimną wodą. Stawiamy na małym ogniu i zagotowujemy. Gotujemy ok. 45 minut na ostatnie 15 minut dodajemy goździki, cynamon i gotowe. Gruszki używane przeze mnie są bardzo słodkie także nie dodaję dodatkowo cukru. Jeśli ktoś ma taką potrzebę dodaje cukier wg uznania. Gruszki po ugotowaniu można oczywiście zjeść.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magula 26.06.2012 08:02
fajny
Sroczka 07.05.2012 21:31
Nie piłam jeszcze takiego kompotu, ale z chęcią bym posmakowała.
Grażyna13 21.02.2012 10:10
To by mi smakowało :)
Mariusz10 13.08.2011 18:18
ekstra!
pacpaw 29.01.2011 20:42
o kupowanych nawet nie myślę :) Akurat mam takie szczęście, że nigdy suszonych grzybów, jabłek itp. nigdy nie musiałem kupować. Plusy dostępu do owoców sadu czy ogródka ;o). Swoją drogą nawet nie wiem czy takie gruszki (akurat ta odmiana ze zdjęcia) są dostępne. To jakaś stara odmiana mająca dobrych kilkadziesiąt lat. Kiedyś były duże teraz od kilkunastu lat rodzą się bardzo małe - ale za to mega słodkie. Suszę te gruszki w całości (są małe).
ben-ka 29.01.2011 15:25
Trzy garście gruszek! jak się nie ma swoich suszonych to trochę drogi ten kompot:) u mnie susz jest bardzo drogi nie wiem jak u innych.
MAR3STA 13.01.2011 19:55
chętnie spróbuję;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak