Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp po żydowsku

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karp 1,5 kg
cebula 4 sztuki
marchew 1 sztuka
migdały 5 dkg
rodzynki 5 dkg
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Karp po żydowsku

Rybę sprawić. Głowę, ogon (jeśli mamy więcej karpi, które wykorzystaliśmy inaczej to można więcej głów i ogonów dodać) włożyć do garnka. Dodać marchewkę i 2 cebule pokrojone w ćwiartki. Wszystko zalać litrem wody i gotować 1,5 godziny na małym ogniu. Wywar przecedzić. Pozostałe 2 cebule obrać, pokroić w kostkę, zalać połową wywaru i gotować do miękkości. Rybę pokroić w dzwonka, zalać drugą częścią wywaru i gotować ok. 20 minut.Wyjąć ją, ułożyć na półmisku. Oba wywary połączyć, zmiksować. Dodać rodzynki oraz sparzone, obrane ze skórki i posiekane migdały. Doprawić. Rybę zalać na półmisku i zostawić do zastygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona51
Iwona51 17.01.2012 11:34
smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak