Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jabłecznik

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,5 szklanki
cukier 1 szklanka
jajko 5 sztuk
margaryna 1 kostka
proszek do pieczenia 1.5 łyzeczki
otarta skórka z cytryny
dżem jabłkowy 500 gram
cynamon 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: jabłecznik

Z mąki,margaryny,cukru,żółtek jaj,proszku do pieczenia zagniatamy ciasto.Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.Blachę wykładamy papierem.Dno formy wylepiamy połową ciasta.Na nie kładziemy dżem wymieszany z łyżeczką cynamonu.Ubijamy białka i wykładamy na jabłka.Resztę ciasta zcieramy na tarce wprost na ciasto.Pieczemy w temp.180 stopni aż wierzch ciasta zbrązowieje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 26.09.2012 08:42
najlepsze ciasto-jabłecznik
cukiereczek 23.05.2011 10:28
wspaniały
rzenia15 05.04.2011 20:37
uwielbiam jabłecznik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak