Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka wołowa w sosie własnym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

wątroba wołowa 1 kg
kolendra 2 łyżeczki
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
bulion wołowy 250 ml
boczek 30 surowy bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka wołowa w sosie własnym

Kolendrę wraz z pieprzem ucieramy w moździerzu. Cebulę kroimy w wiórki. Na suchej patelni wytapiamy boczek pokrojony w plastry grubości 2 cm. Gdy się zarumieni z dwóch stron, zdejmujemy go z patelni i wkładamy wątróbkę wołową. Smażymy z dwóch stron ok. 4 minut z każdej strony (jeśli wątróbki wcześniej nie pokroiliśmy i smażymy większe kawałki nakłuwamy ją widelcem). Po przewróceniu na drugą stronę posypujemy ją mieszanką kolendry i pieprzu. Gdy się usmaży przekładamy do boczku i na patelnię wrzucamy cebulę. Posypujemy solą i smażymy pod przykryciem do miękkości. W oddzielnym garnku z bulionem dodajemy cebulkę wraz z tłuszczem, dodajemy wątróbkę oraz boczek i dusimy pod przykryciem 7 minut. Jeśli sos nie jest zbyt gęsty zaciągamy go mąką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 11.11.2012 11:12
mniam mniam, smaczna;]
Grażyna13 04.03.2012 11:31
Lubie taką :)
edyta44 04.11.2011 11:58
pycha
Marlena/Kinia 04.11.2011 10:56
ciekawe jak smakuje, zawsze w dystansem podchodzę do \"wątroby\", ale może się skusze...
Seba 10.10.2011 10:05
smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak