Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z bakaliami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 20 dag
mąka 35 dag
żółtko jajek 4 szt
cukier puder 20 dag
śmietana 3 łyżki
kakao 2 łyżki
rodzynki 10 dag
orzechy posiekane 10 dag
śliwki suszone 20 dag
migdały posiekane 10 dag
cukier puder 35 dag
aromat migdałowy 10 kropli
powidła śliwkowe 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z bakaliami

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, żółtka, 20 dag cukru pudru, śmietanę. Posiekać nożem i zarobić ciasto. następnie podzielić na 2 części, jedną część rozwałkować, włożyć na brytfannę, posmarować powidłami, posypać bakaliami. Drugą część ciasta podzielić na dwie części, do jednej dodać aromat migdałowy, wymieszać, a do drugiej wsypać kakao i dokładnie wyrobić. Włożyć do lodówki i schłodzić. Następnie na ciasto z bakaliami zetrzeć ciasto kakaowe. Z pozostałego cukru i białek ubić pianę, wyłożyć na ciemne ciasto. Na wierzch zetrze ciasto z aromatem migdałowym. Piec około 1 godziny w temp 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 27.04.2013 09:18
bardzo lubię ciasta z bakaliami
Fiffi 19.07.2012 22:55
lubię takie ciasta
adam1f 10.07.2012 06:25
dobre
ElizaT 09.03.2011 09:34
pyszne
Iwona51
Iwona51 02.01.2011 06:46
naj najlepsze są takie ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak