Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kiełbasa myśliwska z dzika

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mieso z dzika 2 kg
Sól ziołowa jodowana Prymat
jelita wieprzowe cienkie
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
boczek 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Kiełbasa myśliwska z dzika

Mięso z dzika (szynka, łopatka) oraz boczek (najlepiej tłusty) mielimy w maszynce do mięsa. Owoce jałowca oraz pieprz ucieramy w moździerzu i dodajemy do mięsa. Całość solimy do smaku i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Jelita faszerujemy mięsem (można użyć maszynki ze specjalną końcówką lub pomagać sobie łyżką i ewentualnie palcem) upychając delikatnie mięso do środka flaka. Formujemy pęta kiełbasy i wędzimy w dymie jałowcowym ok. 2-3h. Po wędzeniu można delikatnie przetrzeć kiełbasę wilgotną ściereczką jeśli będzie zbyt czarna od dymu. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, aby kiełbasa wystygła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 09.01.2012 16:31
zjadłabym kawałek
pacpaw 23.11.2011 21:06
ja kiedyś smakowałem wędlinę z Daniela - była koloru ciemno czerwonego wpadającego w bordo
Sarenka 23.11.2011 10:19
Mięso z dzika jadłam, jest ciemne. 3 dni temu jadłam kiełbasę z jelenia i też była ciemna - pycha!
Wafelek2601 09.03.2011 14:43
ciekawe jak smakuje, ale pewnie jest pyszna
polly66 02.01.2011 13:33
ula la, ja tam mogę jedynie pomarzyć o dziku :D
Izabela/bella81 02.01.2011 11:14
Super, zjadłoby się :)
pacpaw 01.01.2011 17:14
na podlasiu ;o)
ben-ka 01.01.2011 15:01
A gdzieś Ty dzika upolował:):):)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak