Sposób przygotowania

Mięso z dzika (szynka, łopatka) oraz boczek (najlepiej tłusty) mielimy w maszynce do mięsa. Owoce jałowca oraz pieprz ucieramy w moździerzu i dodajemy do mięsa. Całość solimy do smaku i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Jelita faszerujemy mięsem (można użyć maszynki ze specjalną końcówką lub pomagać sobie łyżką i ewentualnie palcem) upychając delikatnie mięso do środka flaka. Formujemy pęta kiełbasy i wędzimy w dymie jałowcowym ok. 2-3h. Po wędzeniu można delikatnie przetrzeć kiełbasę wilgotną ściereczką jeśli będzie zbyt czarna od dymu. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, aby kiełbasa wystygła.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    A gdzieś Ty dzika upolował:):):)
  • 2
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    na podlasiu ;o)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    Super, zjadłoby się :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    polly66

    ula la, ja tam mogę jedynie pomarzyć o dziku :D
  • 2
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    ciekawe jak smakuje, ale pewnie jest pyszna
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Mięso z dzika jadłam, jest ciemne. 3 dni temu jadłam kiełbasę z jelenia i też była ciemna - pycha!
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    ja kiedyś smakowałem wędlinę z Daniela - była koloru ciemno czerwonego wpadającego w bordo
  • 2
    56
    Opublikowano

    Sroczka

    zjadłabym kawałek

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !