Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek pomarańczowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
masło 15 dag
cukier puder 15 dag
żółtko jajek 2 szt
ocet 1 łyżka
aromat arakowy 0,5 łyżeczki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
pomarańcze 5 szt
migdały płatki 15 dag
cukier 1 szklanka
rodzynki 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek pomarańczowy

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, żółtka, cukier puder, ocet i aromat, zagnieść ciasto. Rozwałkować, włożyć na blaszkę i upiec na rumiano. Pomarańcze sparzyć, nakłuć w kilku miejscach, włożyć do wody, ugotować na miękko, wyjąć i zmiksować. Z cukru i 5 łyżek wody zrobić syrop, podsmażyć na niem pomarańcze, włożyć rodzynki, wymieszać i wyłożyć na upieczone ciasto. Następnie posypać płatkami migdałowymi i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni na 20 minut, podsuszyć.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 01.12.2011 16:43
Idealne ciasto.
ElizaT 09.03.2011 09:34
smaczne
Iwona51
Iwona51 02.01.2011 06:45
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak