Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta cytrusowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 150 g
cukier 90 g
migdały 30 g
jajko
mąka 250 g
cytryna 1
jajko 3
cukier 120 g
skórka pomarańczowa 2 łyżeczki
masło 1/2 kostki
pomarańcza 2 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: tarta cytrusowa

Miękkie masło połączyć z cukrem, cukrem pudrem, mielonymi migdałami (choć można także drobno je posiekać wówczas w cieście będzie je czuć) i jajkiem. następnie dodać mąkę i szybko zagnieść ciasto które schładzać w zamrażalniku 20 minut. ciasto rozwałkować i wylepić nim najlepiej tortownicę piec ok 25 minut w temp. 150 stopni.
przygotować krem: z pomarańczy i cytryny wycisnąć sok. jajka wbić do rondelka i je rozbełtać dodać cukier, sok, skórkę i masło oraz skórka pomarańczową. całość chwilkę podgrzać aż składniki się połączą. ciasto wyjąć z piekarnika i wylać na nie krem. piec 20 minut w temp. 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jaheira11 05.06.2011 11:28
pyszności
IlonaAlbertos 25.03.2011 00:25
Wygląda bardzo apetycznie.
Damian19 04.01.2011 08:19
tak, ciasta cytrynowe sa dobre, to to bedzie jeszcze lepsze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak