Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słonina solona

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

słonina 1 kg
majeranek 4 łyżki
sól 6 łyżek
czosnek ząbki 4

Przepis i sposób przygotowania na: Słonina solona

Czosnek ucieramy w moździerzu z majerankiem oraz solą. Następnie dokładnie i obficie nacieramy surową słoninę solą (najlepsza do tego jest gruba słonina wieprzowa, z specjalnych nie mięsnych ras). Następnie słoninę przekładamy do kamiennego (lub kamionkowego) naczynia przykrywamy i odstawiamy na ok. 2 miesiące w chłodne miejsce (najlepsza do tego jest piwnica ze stała temperaturą i wilgotnością). Taka słonina jest idealna do szpikowania pieczeni jak i jedzenia na surowo.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marlena/Kinia 24.11.2011 21:28
a ja bym bardzo chętnie się poczestowała...
Izabela/bella81 14.04.2011 08:12
coś dla mojego ojca ;) ja bym takiej słoninki na surowo nie zjadła;P
Jolanta_P-S 25.01.2011 08:47
coś dla mojego męża

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak