Sposób przygotowania

Czosnek ucieramy w moździerzu z majerankiem oraz solą. Następnie dokładnie i obficie nacieramy surową słoninę solą (najlepsza do tego jest gruba słonina wieprzowa, z specjalnych nie mięsnych ras). Następnie słoninę przekładamy do kamiennego (lub kamionkowego) naczynia przykrywamy i odstawiamy na ok. 2 miesiące w chłodne miejsce (najlepsza do tego jest piwnica ze stała temperaturą i wilgotnością). Taka słonina jest idealna do szpikowania pieczeni jak i jedzenia na surowo.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    coś dla mojego męża
  • 2
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    coś dla mojego ojca ;) ja bym takiej słoninki na surowo nie zjadła;P
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Marlena/Kinia

    a ja bym bardzo chętnie się poczestowała...

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !