Sposób przygotowania

Ryż ugotować wraz z tylko obraną i wrzuconą w całości marchewką i pietruszką. Na patelnie wlać oliwę z oliwek (olej), tak aby przykryło patelnię. Przed końcem gotowania ryżu i warzyw, wyjąć warzywa i pokroić w półksiężyce. Pokrojoną marchew i pietruszkę wyłożyć na patelnie i dusić. Po chwili wrzucić cebulę pokrojoną w grubszą kostkę. Całość dusić i doprawić do smaku. Wyłożyć na patelnię margarynę. Odsączyć ryż. Gdy marchew i reszta warzyw robi się już miękka wsypać na patelnię ryż. Jeśli zbyt gęste dodać oliwy lub margaryny. Smażyć wraz z natką pietruszki, porem i natką selera ok. 2-3 minuty. Na koniec dodać śmietanę ok. 3-4 łyżki (zależne od upodobań do dań).
Całość mieszać.

Sos. Uformować z mięsa mielonego pulpety, obtoczyć w mące i smażyć na oleju. Gdy pulpety zbrązowieją, wyłożyć je do gotującej się wody z kostką rosołową. Kilka minut gotować. Tłuszcz, który został z pulpetów zmieszać z 2-3 łyżkami mąki, Smażyć chwilkę po czym tłuszcz z mąką wlać do sosu. Gotować i mieszać. Jeśli sos mało gęsty to mąkę wymieszać z odrobiną wody i wlać ponownie do sosu. Na koniec dodać śmietany do zup (4-5 łyżek). Przyprawić do smaku.



Ryż z warzywami można podawać z innym mięsem. Pasuje on do każdego dania. Mój kolejna improwizacja na zdrowy i smaczny obiad. Wszyscy zajadali się do syta.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !