Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cebulaki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 2 szt
margaryna
sól
papryka 1 szt
mąka 50 dag
drożdże 4 dag
margaryna 25 dag
jaja 2 szt
mleko 0,5 szkl
cukier 1 łyżeczka
jajko

Przepis i sposób przygotowania na: Cebulaki

Mleko lekko podgrzać ( nie gotować, tylko żeby było letnie), rozpuścić w nim drożdże i cukier. Następnie odstawić do wyrośnięcia. W misce przygotować mąkę, jajka i margarynę. Jak drożdże podrosną wymieszać wszystko razem w misce na jednolite ciasto. Gdy ciasto zbyt klejące dodać trochę mąki. Odstawić na ok. 40 min do wyrośnięcia.
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę i smażyć na oleju, doprawić do smaku. Odcedzić następnie na sitku, żeby pozbyć się oleju. Farsz można robić wg własnych upodobań (cebula i mięso mielone, pieczarki z cebulą itd.).
Ciasto rozwałkować na ok. ½ cm i wycinać kwadraty o dł ok. 6-7 cm. Na każdy kwadrat ułożyć farsz i zawinąć przeciwległe boki.
Blachę wysmarować tłuszczem i piec ok. 25 min – 35 min. 10 min przed wyłączeniem posmarować każdego Cebulaka jajkiem (najlepiej pędzelkiem).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 30.10.2013 14:43
pyszne juz migłabym zjesc

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak