Sposób przygotowania

Mleko lekko podgrzać ( nie gotować, tylko żeby było letnie), rozpuścić w nim drożdże i cukier. Następnie odstawić do wyrośnięcia. W misce przygotować mąkę, jajka i margarynę. Jak drożdże podrosną wymieszać wszystko razem w misce na jednolite ciasto. Gdy ciasto zbyt klejące dodać trochę mąki. Odstawić na ok. 40 min do wyrośnięcia.
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę i smażyć na oleju, doprawić do smaku. Odcedzić następnie na sitku, żeby pozbyć się oleju. Farsz można robić wg własnych upodobań (cebula i mięso mielone, pieczarki z cebulą itd.).
Ciasto rozwałkować na ok. ½ cm i wycinać kwadraty o dł ok. 6-7 cm. Na każdy kwadrat ułożyć farsz i zawinąć przeciwległe boki.
Blachę wysmarować tłuszczem i piec ok. 25 min – 35 min. 10 min przed wyłączeniem posmarować każdego Cebulaka jajkiem (najlepiej pędzelkiem).

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka214

    pyszne juz migłabym zjesc

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !