Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z ziemniaków

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 10 dag
olej
jajko 4 szt
margaryna 0,5 kostka
cukier 0,5 szkl
ocet 1 łyżka
ziemniaki 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z ziemniaków

Ugotować ziemniaki na gładko. Jeśli ziemniaki dobrze się ugotowały można rozbić je tłuczkiem do ziemniaków, a jeśli nie to zmielić maszynką. Następnie dodać margarynę na ziemniaki (margaryna rozpuści się sama). Następnie cukier wymieszać z drożdżami i przelać do ziemniaków, wymieszać. Dodać jajka, ocet, mąkę i olejek, wymieszać całość. Pozostawić do wyrośnięcia. Następnie obsypać mąką stół, wyłożyć placek drożdżowy. Po placku przejechać wałkiem kilka razy, żeby placek miał grubość ok. 2-3 cm. Wyciąć kółka (mniejsze), następnie większe kółka tylko zaznaczyć, ułożyć na nich marmoladę i przykryć kółkami mniejszymi, docisnąć na obkoło palcami i wyciąć pączki mniejszymi kółkami. Smażyć na rozgrzanym ogniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak