Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki drożdżowe smażone

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
cukier 1 łyżka
drożdże 3 dag
mleko 1/4 szkalnki
jaja 2 szt
masło 3 łyżki
sól do smaku
mięso gotowane 30 dag
cebula 1 szt
smalec 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki drożdżowe smażone

Drożdże rozetrzeć z cukrem, wymieszać z letnim mlekiem, dodać łyżkę mąki i pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy podrosną dodać resztę mąki, jaja i stopione masło, osolić i dokładnie ciasto wyrobić. Odłożyć do wyrośnięcia.
Ugotowane mięso zemleć, dodać do zrumienionej na smalcu posiekanej cebulki, wsypać bułkę tartą, przyprawić do smaku, wymieszać.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać na nie nadzienie, sklejać formują kulki. Ułożyć na desce posypanej mąką i pozostawić do wyrośnięcia. Smażyć jak pączki w głębokim tłuszczu. Podawać jako dodatek do zup.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 31.05.2012 09:56
smaczne
Iwona51
Iwona51 01.01.2011 12:47
apetyczne pieroszki
romanrafal
romanrafal 31.12.2010 19:37
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak