Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyk w sosie czekoladowym

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z indyka 1kg
włoszczyzna
sól
oliwa 3 łyżki
strąk papryki
sezam łyżeczka
czosnek 2 ząbki
Grzanka
migdały 2 łyżki
pomidory 2
Cynamon mielony Prymat
pieprz
chili
kakao 2 łyżki
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Indyk w sosie czekoladowym

Opłukane mięso i oczyszczoną włoszczyznę wrzucić do osolonego wrzątku. Gotować do momentu miękkiego mięsa, wtedy filety wyciągamy z wywaru, 2 szklanki ów wywaru zachowujemy. Mięso obsmażamy na rozgrzanej oliwie i przekładamy do drugiego garnka. Migdały i sezam rumienimy na rozgrzanej patelni, ostudzamy. Paprykę myjemy, siekamy i oddzielamy nasionka. Ząbki czosnku obieramy i kroimy na kawałki, oddzielamy stwardniałe części i nasionka. Grzankę pokruszyć na mniejsze kawałki. Pokrojoną paprykę, pomidory, czosnek, grzanki, migdały i sezam zmiksować lub zemleć. Wymieszać z solą, pieprzem, chili, kakao, utartym masłem. Pastę przesmażyć na łyżce rozgrzanej oliwy. Ugotowane mięso zalać wywarem, dodać pastę, dusić ok. godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bursztynek 04.07.2011 23:50
to mnie zszokowało...
traktorek 10.03.2011 16:20
ciekawe połączenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak