Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka cytrusowa z grillowanymi warzywami i kalmarami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalmary 30 dag
grejpfrut 2 szt.
sałata 1 szt.
papryka 3 szt.
cytrynka
cukier
mięta suszona

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka cytrusowa z grillowanymi warzywami i kalmarami

Wszystkie warzywa myjemy, papryke kroimy w paseczki, grejpfruty w czastki, pomidorki dryllujemy i przekrawamy na pół, sałate rwiemy drobno. Warzwa grillujemy. Przygotowujemy dressing: 2 łyżki oliwy z łyżką octu o aromacie fig, 2 łyżeczki cukru, sok z jednej duzej cytryny, suszona mieta do smaku, bialy pieprz. Kalmary smazymy w glebokim tluszczu, w panierce z jajka i bulki tartej.
Na talerzu układamy sałate, skrapiamy delikatnie dressingiem, nastpenie warzywa i ponownie skrapiamy. Ukladamy cytrusy po bokach i kładziemy na wierzch kalmary, posypujemy do dekoracji i smaku czarnym pieprzem swiezo mielonym i czarna solą.
Przepyszne danie, polecam!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawelek 20.06.2011 14:48
pycha:)
bami 06.06.2011 17:09
Niezwykle interesujące danie :) O occie figowym jeszcze nie słyszałam i nigdy takiego w sklepie nie widziałam :O
jolaxa 06.02.2011 21:12
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak