Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z bitą śmietaną

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana kremowa 30% lub 36% 0,5 litr
brzoskwinie w puszce 1 puszka
czekolada 1 op
Żelatyna wieprzowa Prymat 5 łyżeczek
jaja 6 szt
cukier 3/4 szkl
mąka 1 szkl
mąka ziemniaczana 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder 1 szkl
śnieżka 1 op
twaróg 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z bitą śmietaną

Żółtka i cukier wymieszać. Ubić pianę z białek. Do masy żółtkowej dodać pianę białkową delikatnie mieszając. Następnie dodawać po 1 łyżce przesianej mąki i proszek. Całość wymieszać delikatnie i wylać do formy wysmarowanej tłuszczem. Piec ok. 30 min w zależności od piekarnika. Wystudzić i przekroić ciasto na pół.

Twaróg wyłożyć do miski (gdy twardy dodać odrobinę soku z brzoskwiń). Dodać cukier puder i wymieszać. Następnie ubić bitą śmietanę i ubitą dodać w proporcji ¾ , a ¼ pozostawić. Wymieszać twaróg z bitą śmietaną. Brzoskwinie pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w ¾ szkl wody (gorącej). Po wystudzeniu dodać to twarogu i wymieszać. Na koniec dodać owoce i wymieszać tylko łyżką. Spód ciasta polać delikatnie sokiem z brzoskwiń i wyłożyć całą masę. Przykryć drugą połową ciasta i polać sokiem. Z bitej śmietany która pozostała należy dosypać śnieżkę i wymieszać, wyłożyć na wierzchnie ciasto i rozsmarować. Na koniec pokruszyć czekoladą ( na tarce – najlepiej na najmniejszej). Wystawić do lodówki na ok. 3- 5 godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisoglam 13.01.2011 15:48
Wygląda smakowicie, pewnie jeszcze lepiej smakuje ;)
polly66 06.01.2011 21:23
dołączam się, już mam na niego chrapkę
jolajka 01.01.2011 13:31
dodaję go do siebie, fajnie wygląda i pewnie będzie pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak