Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krajanka piernikowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4 szkl
cukier 4 szkl
masło 2 łyżki
mleko 1 szkl
miód 25 dag
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 szt
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Krajanka piernikowa

Z połowy cukru zrobić karmel, zalać 1/2 szklanki wody, dodać miód, resztę cukru, masło, przyprawę do pierników oraz mleko, zagotować. Przestudzić. Do ciepłego dodać mąkę wymieszaną z sodą, dokładnie wyrobić, pozostawić na 2 godziny. Formować podłużne wałki, kroić skośne ciasteczka [jak kopytka] ułożyć na blaszce i piec w temp160 stopni około 20 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zuzanna_z 13.07.2012 11:54
smaczne
olkaaa 19.04.2012 08:11
ciekawe
mehia 19.01.2011 09:31
kuszące :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak